Champions Fund v lednu s neutrálním výsledkem

Kapitálové trhy v lednu prokázaly svůj smysl pro humor a překvapení. Zatímco předpovědi analytiků a ekonomů na přelomu roku věštily recesi a pád akcií, leden se ukázal jako nadprůměrně pozitivní měsíc jak pro akcie, tak i další aktiva. Tradiční portfolio 60/40 se po nakládačce z loňského roku výrazně zotavilo, když globální akcie připsaly 7,1 % a dluhopisy 3,3 %. Své ztráty za posledních 12 měsíců tak snížily na -9,6 %v případě akcií a -11,7 % v případě dluhopisů. Rostlo i zlato (+5,7%, za 12 měsíců +7,5 %) a měď (+10 %, za 12 měsíců -3,6 %). Strmě posílily kryptoměny, když Bitcoin získal 38 % a Ethereum 33 %.

Za lednovým optimismem na trzích stojí především další pokles inflačních očekávání a ukončení covidových uzávěr v Číně. Inflace v USA i dalších zemích citelně zpomaluje a to investory naplňuje optimismem ohledně tradičních aktiv jako jsou akcie a dluhopisy. Předpoklad prudkého zpomalení inflace a možnosti recese způsobily, že trhy v kurzech nacenily nejen vrchol úroků v USA, ale dokonce jejich snížení o půl procenta ještě v letošním roce! Není divu, že riziková aktiva či aktiva s velkou durací letí strmě vzhůru. Někteří komentátoři dokonce uvádějí, že se na trhy vrací mánie z roku 2021, když akcie některých neúspěšných firem během pár dní připsaly i více než 100 procent. Optimismus hraničící s euforií neochladilo ani zvýšení úroků o půl procenta v USA i v Evropě s doprovodným poměrně jestřábím komentářem. Studenou sprchu však trhy dostaly hned první velkou únorovou statistikou z USA. Více než půl miliónu nových pracovních míst za měsíc je velké překvapení pro sentiment investorů i centrálních bankéřů.

Lednový vývoj na trzích měl na portfolio fondu smíšený vliv. Pozitivní přínos měly jak tradiční aktiva jako jsou akcie či dluhopisy, tak i alternativní jako je zlato nebo kryptoměny. Naopak pro aktivně řízenou strategii managed futures byl lednový vývoj velkou výzvou vzhledem k obratu dlouhodobých trendů na mnoha hlavních trzích – dluhopisech, úrokových mírách nebo akciových indexech. Celkový výsledek fondu za leden je +0,70 %, což představuje výnos za posledních 12 měsíců +22,2 procenta.

Aktuálně je portfolio opatrně nastaveno na možnost pokračování pozitivních trendů z posledních týdnů. Akcie, dluhopisy, zlato i kryptoměny by z této možnosti mohly i nadále těžit. Jako významná ochranná a diverzifikační složka portfolia zůstává strategie managed futures s vahou 25 procent fondu.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.