Champions Fund v lednu těžil z růstů i poklesů vybraných akciových indexů a komodit

Zatímco poslední kvartál loňského roku lze charakterizovat jako synchronizovaný růst všeho, v lednu byl vývoj na kapitálových trzích více smíšený. Akcie mírně rostly, dluhopisy naopak ztrácely. Nejvíce trhy ovlivnila změna v rétorice centrálních bankéřů v čele s Fedem, kdy byly korigovány předchozí vyjádření ohledně tempa a rozsahu snižování úroků v letošním roce.

Champions Fund v lednu připsal zhodnocení 1,77 %. Průměrný pětiletý čistý výnos fondu aktuálně dosahuje 10,4 % ročně při rizikové kategorii 4, tedy v kategorii smíšených fondů.

Hlavním tahounem lednových výnosů byly obchody s některými akciovými indexy na vzestup (zejména japonské a americké) a některými naopak na pokles (Hong Kong) a solidně přispělo i několik komoditních obchodů, například kakao na vzestup a kukuřice, sója na pokles. Ostatní významné složky portfolia – dluhopisy a drahé kovy přinesly mírně negativní výsledek vzhledem k poklesu cen v těchto sektorech.

Portfolio fondu zůstává vysoce diverzifikované s defenzivním naladěním. Za zmínku stojí na první pohled nulová alokace do akciové složky. Je to způsobeno vysokou alokací do akcií v rámci složky managed futures, která se v posledních týdnech nominálně (přepočteno z futures kontraktů) pohybuje kolem 50 až 65 procent fondu. Z důvodu řízení rizik byla proto další expozice do tohoto sektoru snížena. V sektoru drahých kovů převažuje zlato doplněno o stříbro, v dluhopisové části jsou nejvíce zastoupeny státní dluhopisy USA a Německa různých splatností, doplňkově pak evropské podnikové dluhopisy s vysokým výnosem. Okrajově držíme bitcoin a americký hedge fond obchodující s volatilitou.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.