Champions Fund v prosinci zakončil nevýrazný rok

Prosinec přinesl na řadě trhů pokračování podzimních trendů, tedy sílící akcie, dluhopisy a další aktiva, například kryptoměny. Vývoj byl však slabší a více smíšený. Vedle růstů jsme viděli například propad ropy o 6 procent a v podobném rozsahu i pokles stříbra a komodit obecně. Vítězem listopadu se jednoznačně staly dluhopisy, které i při své nižší rizikovosti značně překonávaly i akciové trhy. Například americký třicetiletý dluhopis posílil o více než 7 procent.

Odhad výkonnosti Champions Fund v prosinci je +0,2 %, což představuje výnos 1 % za rok 2023. Na první pohled zklamání jak v závěru roku, tak za celý rok 2023. Pro perspektivu však připomeňme delší časový kontext. I přes výrazný růst cen dlouhodobých státních dluhopisů v posledních měsících zůstává většina investorů do tohoto „bezrizikového“ aktiva v hlubokých ztrátách dosahujících až desítek procent. A kdo oslavuje dvouciferné zisky akcií v loňském roce, nesmí zapomenout na fakt, že akcie nyní zhruba dohánějí úrovně z konce roku 2021. Champions Fund je od té doby o 23 procent výše s mnohem nižší volatilitou.

I po hubenějším roce 2023 vychází aktuálně pětiletá výkonnost Champions Fund na 10,3 procent ročně čistého. V tomto období dosáhl maximální propad fondu méně než 9 procent a aktuálně se fond nachází o necelá 4 procenta od svého historického maxima. Díky aktivnímu řízení a výrazné diverzifikaci mezi mnoho aktiv proplul Champions Fund rozbouřenými vodami kapitálových trhů při covidu, energetickém šoku, dvouciferné inflaci, nejhorším propadu smíšených portfolií 60/40 v historii či válce na Ukrajině poměrně klidně. I proto nedávno administrátor fondu (Conseq) změnil zařazení kategorie rizikovosti fondu z úrovně 6 na úroveň 4, kde se nacházejí zpravidla smíšené fondy.

Řada aktuálních analýz predikuje velmi nízkou pravděpodobnost ekonomických problémů v USA i jinde a pokles inflace považuje za trvalý. Tomu odpovídá i ocenění aktiv. Naše analýzy vidí pravděpodobnost tohoto scénáře výrazně níže. Růst úroků začíná dopadat do ekonomiky až nyní a demograficky daná nízká nezaměstnanost, fiskální opilectví vlád a globální hašteření velmocí jsou inflační faktory, které podle našeho názoru neodezněly. Akcie jsou relativně drahé jak vůči dluhopisům, tak vůči své vlastní historii. Proto zůstává portfolio nastaveno poměrně opatrně s výrazným zastoupením aktiv a strategií, které mohou těžit jak z návratu inflace, tak i z nestability nejrůznějšího druhu.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.