Champions Fund v únoru odolal výprodejům na trzích

Statistika z amerického trhu práce zveřejněná hned první únorový pátek zastavila dosavadní euforii na kapitálových trzích od počátku roku. Přes půl milionu nových pracovních míst v USA v lednu zcela změnilo pohled investorů na možný další vývoj měnové politiky Fedu. Dosavadní scénář počítající dokonce se snížením úroků ještě v letošním roce byl zahozen do koše a naopak termínové kontrakty na úrokové míry nacenily možnost dalšího zvýšení sazeb na ještě vyšší hodnoty.

Na tuto otočku ve výhledu úrokových sazeb postupně reagovaly dluhopisové i akciové trhy, zlato i další komodity. Zlato kleslo o 5,6 procent, stříbro dokonce přes 12 procent, komoditní index Bloomberg ztratil přes 5 procent, americké i evropské desetileté státní dluhopisy klesly o 2,9 procenta a akciový index S&P 500 o 2,8 procenta.

Uvedený obrat se projevil v portfoliu Champions Fund poklesy v dlouhodobě držených obchodech na vzestup akcií, dluhopisů a drahých kovů, a naopak solidními zisky v části managed futures. Celkový výsledek fondu je odhadován na +0,8 %, tedy od počátku roku +0,5 % a za posledních 12 měsíců +17,7 %. Ve strategii managed futures se nejvíce dařilo na obchodech na pokles kurzů státních dluhopisů, růst úrokových sazeb, pokles ceny hliníku a pšenice a posílení mexického pesa proti americkému dolaru.

Obavy, které jsme podrobněji popisovali v minulé zprávě, se v únoru naplnily. Pozitiva v podobě otevření Číny a poklesu inflace jsou bezesporu nadějné a podporují rizikové investice. Nicméně vzhledem k řadě faktorů počítá náš primární scénář se setrváním úrokových sazeb na vyšších úrovních po delší dobu. Této nové realitě se budou ceny aktiv dále přizpůsobovat a investiční teze, které vedly v posledních 10 letech k úspěchu, je potřeba aktualizovat na nové podmínky. V nadcházejících letech bude třeba větší diverzifikace a aktivnější přístup k řízení portfolia.

Aktuálně je portfolio fondu rozloženo mezi akcie, dluhopisy, drahé kovy a hotovost a významnou diverzifikační složkou zůstává strategie managed futures s mírným nadvážením.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.