Drahé kovy, kakao a akcie stojí za pozitivní březnovou výkonností

Před bezesporu zajímavými informacemi o dění na kapitálových trzích v březnu nelze nevzpomenout odchod jednoho z nejvýznamnějších myslitelů současnosti. V březnu nás opustil Daniel Kahneman, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, autor světoznámé knihy Myšlení rychlé a pomalé a zřejmě nejvýznamnější postava behaviorálního přístupu k ekonomii. Jeho myšlenky nám pomáhají lépe pochopit rozhodování lidí v ekonomice i při investování a mimo jiné ukazují, že více než chladnokrevná kalkulace stojí často za chováním lidí v těchto situacích emoce a vzory přemýšlení, které nám v jiných situacích v historii pomohly přežít.

Březnová událost číslo jedna na kapitálových trzích je bezesporu dosažení nového historického maxima ceny zlata. Po několikerém otestování cenových úrovní kolem 2100 dolarů za unci v posledních letech zlato překonalo všechny překážky a zřejmě definitivně se vydalo do dalších pater svého mnohaletého růstového trendu. Ten trvá od roku 1999, kdy začalo velké experimentování s expanzivní měnovou politikou za éry Alana Greenspana. Spolu s drahými kovy v březnu solidně posílily kryptoměny a ropa. Nelze opět nezmínit kakao, jehož kurz za poslední měsíc doslova vylétl o 61 procent, což je nevídané i na poměrně volatilním komoditním trhu. Akcie dále posilovaly, i když předchozí jednoznačný vývoj vystřídala velká různorodost, když například Evropa připsala kolem 4 procent, zatímco NASDAQu trochu docházel dech s růstem o necelé procento.

Champions Fund v březnu pokračoval pozitivní výkonnosti, odhadem o 2 procenta, což představuje zhodnocení zhruba 8 procent od počátku roku (odhad managementu společnosti nechválený administrátorem a depozitářem). Průměrná roční výkonnost fondu za 1, 2, 3 a 5 let nyní dosahuje mírně přes 10 procent ročně. Hlavní zdroje výnosů fondu v březnu byly drahé kovy a managed futures. Fond dlouhodobě drží významnou část majetku ve zlatě a stříbře a nyní se ukazují důvody této diverzifikace. V části managed futures dominovalo zmíněné kakao, pozitivně přispěly i akciové indexy, ropa a mexické peso. Naopak ztrácely obchody na pokles obilnin a dluhopisů, když ceny rostly.

Portfolio fondu zůstává vysoce diverzifikované s defenzivním naladěním. To se projevuje aktuálně nulovou alokací do akcií, i když je nutno dodat, že na vzestup akciových indexů je stále otevřeno mnoho obchodů v části managed futures. Dominantní složkou fondu je nyní strategie managed futures založená na následování trendů, drahé kovy, státní dluhopisy USA a Německa a nezvykle vysoký podíl hotovosti.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.