Srpen přinesl korekci předchozích růstů i výkonnosti fondu

Naše obavy vyjádřené ve zprávě za předchozí měsíc ohledně dalšího pokračování růstového trendu na akciovém trhu se v srpnu vyplnily. Kromě akcií padaly i ceny většiny dalších aktiv – dluhopisy, drahé kovy, komodity, kryptoměny. Aktivně řízená strategie managed futures vykázala vzhledem k absenci jasných cenových trendů ve všech sektorech neutrální výsledek vyjma akciových indexů, které nakonec stáhly výkonnost do záporných čísel i v této části portfolia. Složité podmínky na prakticky všech trzích se propsaly do mírně negativní výkonnosti v řádu desetin procent v každé ze složek fondu a v součtu to představuje pokles fondu v srpnu o cca 2,1 procenta. Od počátku roku to znamená výnos +2,6 % a za 1 rok +6,9 %.

Stěžejní událostí ovlivňující srpnový vývoj je pokračující a prohlubující se problém na čínském realitním trhu a potažmo v celé tamní ekonomice, pro kterou je tento sektor zásadní motor růstu. Podobně významným faktorem je pokračující přísná měnová politika hlavních centrálních bank v čele s Fedem. I přes pokles celkové inflace jsou centrální bankéři znepokojeni přetrvávajícími jádrovými inflačními tlaky a využívají zatím robustního trhu práce k ponechání vysokých úrokových sazeb. Výše uvedené se promítlo do posílení amerického dolaru o zhruba 2 procenta za měsíc, což byl silný protivítr pro většinu investic.

Situace na čínském realitním trhu se bezpochyby zapíše do učebnic ekonomické historie, podobně jako splasknutí japonské realitní bubliny v 80. letech minulého století. Investoři do tamních rizikových (s nízkým ratingem) dluhopisů realitních firem již ztratili od vrcholu v květnu 2021 přes 80 procent vložených peněz. I když nelze srovnávat čínský a český realitní trh, tamní události mohou tuzemským investorům posloužit jako názorná ukázka toho, že dluhopisy nemusejí být bezpečná investice, ani když se jedná o nemovitostní trh. Komu se Čína zdá jako vzdálená, může sledovat evropský realitní trh. Data společnosti Statista ukazují, že meziročně klesly ceny komerčních nemovitostí v Evropě již o 21(!) procent, a to jsou údaje pouze do letošního dubna. Již delší dobu upozorňujeme, že stejně jako rostoucí úroky způsobily nevídané cenové korekce na akciovém, dluhopisovém a kryptoměnovém trhu v roce 2022, lze čekat postupné zasažení cen dalších aktiv i na méně likvidních trzích s větší setrvačností, například v realitách. Nyní k tomuto vývoji dochází a bylo by naivní se domnívat, že Česka se to týkat nebude.

V ekonomice, na kapitálových trzích i v geopolitice přetrvává mnoho rizik. Vysoká inflace, rekordní zadlužení, souboj dvou globálních mocností, zhoršující se demografie. Proto portfolio fondu zůstává velmi diverzifikované a naladěné spíše defenzivněji.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.