Tahounem výnosů v červenci byla ropa, drahé kovy a akcie

V červenci fond vzrostl o 1,66 %, což je od počátku roku +4,81 % a za poslední rok +12,9%. Tahounem výnosů byla v červenci zejména investice do ropy, benzínu, akcií, komoditního indexu GSCI, zlata, stříbra, mexického pesa a kakaa.

Po skončení července jsme ohledně akciového trhu rozpolcenější více než kdykoliv v letošním roce. Akcie rostou a po bitcoinu patří k nejvýnosnějším aktivům letošního roku. Když se však zaměříme na důvody tohoto růstu, zjistíme, že buď vyprchávají, nebo se rovnou obracejí. Vedle AI mánie jde především o pád cen plynu a elektřiny o vysoké desítky procent, pokles inflace a s tím spojené očekávání konce zvyšování úroků.

Ze současných úrovní však lze těžko čekat další propad cen energií, naopak cena ropy poměrně prudce roste. Inflace těžila z vysoké srovnávací základny loňského roku a poměrně jednoduchou aritmetikou šlo současný vývoj celkové inflace predikovat. Nyní tento bazický efekt vyprchává či se spíše otáčí. Například výpočet Bank of America ukazuje, že pokud bude příštích 12 měsíců inflace v USA 0,2 procenta měsíčně, tak do roka vzroste celková inflace ze současných 3 procent na 4 procenta. Jádrová inflace ani tempo růstu mezd se nijak závratně nevracejí na žádoucí úrovně, a tak Fed i ECB utahují šrouby i přes velmi jasné náznaky zpomalující ekonomiky nebo rovnou recese.

Tempo růstu bankovních úvěrů v USA i Evropě zpomalilo skoro na nulu, což je příznačné pro recesi. Podobně ukazují indexy nákupních manažerů, maloobchodní prodeje, počet bankrotů a mnohé další indikátory. Byl snížen rating USA a poté řady tamních menších i středních bank s výhledem na snížení ratingu i u některých větších bank zejména kvůli obavám z problémů na trhu komerčních realit. Skutečnost ohledně otevření Číny po Covidu je daleko za očekáváním.

V této situaci se nabízí otázka, jak nastavit portfolio pro další období. Náš pohled je směrem k opatrnosti. Váhu akcií jsme snížili a poprvé od léta minulého roku začínáme se zajišťováním akciové části portfolia. Naopak stále držíme různé státní dluhopisy, i když dosud to v letošním roce nebylo příliš moudré rozhodnutí. Jako celek zůstává portfolio velmi diverzifikované s velkou váhou v drahých kovech a aktivně řízené short/long strategii managed futures.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.