V listopadu Champions Fund neutrální - pokles managed futures kompenzoval zisky zbytku portfolia

Listopad přinesl výrazné růsty namnoha trzích, vydatně posílily akcie, dluhopisy, zlato i kryptoměny. Z těchto pohybů portfolio fondu solidně těžilo, nicméně složka managed futures vzhledem k prudkému obratu trendů na mnoha trzích vykázala pokles o 12 procent a celkové zhodnocení fondu tak skončilo neutrálně. Odhad výkonnosti za listopad je -0,1 %, za rok to znamená +2,8 %. I přes nepříliš výkonný poslední rok dosahuje průměrné roční zhodnocení za 2 roky +12,2 % ročně, za 3 roky 11,1 % ročně a za 5 let čistý výnos 9,8 % ročně.

Vzhledem k výrazně negativní výkonnosti strategie managed futures v listopadu má smysl se této složce věnovat v této zprávě podrobněji. Připomeňme, že v loňském roce, kdy tradiční portfolia „60/40“ složená z akcií a dluhopisů zaznamenala nejhorší výsledek za několik desetiletí, strategie managed futures přinesla zisk přes 60procent a stála z velké části za rekordním ročním zhodnocením Champions Fund. V letošním roce si tato strategie zatím „vybírá oddechový čas“, což není nic neobvyklého. V historii této strategie od roku 1983 je to 47. měsíc s poklesem o více než 10 procent. I tak průměrné zhodnocení této techniky dosahuje přes 12 procent ročně čistého. Z tohoto pohledu je vhodné připomenout známé investorské pravidlo, že období snížené výkonnosti bývá zpravidla ideálním okamžikem pro zahájení nebo navýšení investice. Alokace do strategie managed futures ve fondu zůstává neměnná a bude nadále plnit diverzifikační a ochrannou roli v portfoliu.

Listopad stojí za zmínku odchodem dvou velkých osobností, které na první pohled nemají moc společného. 28. listopadu zemřel ve věku 99 let věhlasný investor Charlie Munger, dlouholetý společník Warrena Buffeta. O den později svět opustil ve věku 100 let jeden z nejvlivnějších lidí planety, Henry Kissinger. Oba muže spojuje intelektuálně velmi aktivní život až do posledních dnů a významný odkaz jejich myšlenek a názorů. Čas ukáže, zda jejich odchod náhodou nebyl symbolický pro určité změny jak v investičním prostředí, tak v geopolitice.

Portfolio fondu zůstává velmi diverzifikované a defenzivně naladěné s preferencí pro dluhopisy před akciemi. Hlavní složky jsou managed futures, drahé kovy, státní a podnikové dluhopisy, akcie a hotovost. Doplňkově stále portfolio obsahuje bitcoin, aktuálně v objemu zhruba 3 procenta.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.