V obtížných tržních podmínkách v září Champions Fund klesl

Mantra amerického Fedu „higher for longer“ stála v září investory hodně peněz. Odhodlání guvernéra Powella vyrovnat se slavnému Paulu Volckerovi překvapuje téměř každého. Místo poklesu sazeb v příštím roce trhy nyní čekají setrvání úroků na vysokých úrovních a není vyloučeno dokonce jejich další zvýšení! Pro akcie to znamenalo v září mínus 5 procent, třicetileté americké státní dluhopisy ztratily za měsíc 6,5 procenta a zlato spadlo o 5 procent. Výprodej zasáhl korporátní dluhopisy s investičním i spekulativním ratingem, nemovitostní fondy i komodity. Vítězem měsíce se podle očekávání stal americký dolar a trochu nečekaně též bitcoin, který ve všeobecném výprodeji zhodnotil o 2,4 procenta.

V takových podmínkách je na prvním místě ochrana kapitálu, a to se zdá fondu Champions Fund podařilo i přes mírný pokles o 1,2 procenta. Za poslední rok tak čisté zhodnocení dosahuje +5,2 %, za 3 roky průměrně +11,8 % p. a. a na pětiletém horizontu +8,0 % p. a. K zápornému zářijovému výsledku nejvíce přispěly drahé kovy, kde je strategií tuto složku dlouhodobě držet bez většího aktivního zasahování. Zlato kleslo o 5 % a stříbro o 9,5 %. V akciové složce se díky snížení váhy, hedgingu a aktivnímu řízení podařilo téměř zcela eliminovat nepříznivý vývoj na trzích a tato složka v září přispěla k celkové výkonnosti fondu pouze -0,2 %. Podobně se povedlo v dluhopisové složce na počátku září prodat české státní dluhopisy, největší položku této části portfolia. Též byla snížena durace dluhopisového portfolia. Pozitivně přispěla strategie managed futures, kde byly zisky dosaženy zejména na obchodech s dluhopisy na pokles, ropou na vzestup, pšenicí na pokles a na oslabení japonského jenu.

Agresivita měnové politiky Fedu, a rovněž ECB, je fascinující. Kromě zvyšování úroků též pokračuje zmenšování bilance Fedu, tedy kvantitativní utahování. Je otázka, zda centrální bankéři dobře vědí, co dělají a mají situaci ve svých rukou. Mnoho předstihových ekonomických ukazatelů již signalizuje útlum, zadlužení je bezprecedentně vysoké, stejně jako ztráty dluhopisových investorů. Centrální banky napínají strunu bolesti a je otázka, za jak dlouho a co „křupne“, podobně jako na jaře několik bank a britské penzijní fondy. Je velice pravděpodobné, že pevné odhodlání centrálních bankéřů skončí právě v tomto okamžiku.

Portfolio fondu se snažíme nastavit na různé scénáře. Dokud centrální banky nezmění svůj postoj, je na místě defenziva. Ta se konkrétně projevuje snížením váhy rizikových složek a zvýšením hotovosti. Z případného obratu by mohly těžit jak stávající, tak i připravované obchody. Například akcie, dluhopisy, drahé kovy, komodity, energie a samozřejmě bitcoin. Bude zajímavé sledovat, jak dlouho centrální bankéři dokážou šponovat svoji strunu. Nebo spíš, jak dlouho jim to bude umožněno…

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.