V říjnu Champions Fund odolal výprodejům díky zlatu a bitcoinu

Září a říjen patří historicky k nejhorším měsícům na akciových trzích i v ekonomice. V tomto období nastalo v minulosti mnoho událostí, které si investoři dodnes pamatují. Například bankovní panika v roce 1907, krach burzy v roce 1929, černé pondělí v roce 1987 nebo kolaps Lehman Brothers v roce 2008. Z tohoto pohledu byl letošní podzim k investorům ještě relativně milostivý, když akcie ztratily jednotky procent, klesaly i dluhopisy a komodity.

Dominantní říjnovou událostí bylo bezpochyby napadení Izraele. Záběry na mrtvé, raněné a zničená města jsou hrozivé. Z čeho však v zádech mrazí ještě více, je podivný trend posouvání hranic humanity, který zřejmě odstartoval napadením Ukrajiny. Vraždění žen a dětí a dalších nevinných civilistů již není všemi odsuzovaný náhodný omyl zbloudilé rakety, ale stává se součástí vojenské strategie nejen teroristů, ale i země považované za vyspělou a civilizovanou. Podobně znepokojivý je i vzestup střetů a nepřátelských nálad v Evropě i USA mezi obyvateli kvůli rozdílnému postoji ke zmíněným konfliktům.

Reakce trhů na novou válku byla z části očekávatelná, ale v něčem překvapivá. V prvním impulsu pochopitelně klesly akcie, naopak vzrostla ropa a zlato. Ke zlatu se přidaly i kryptoměny a za měsíc posílily o desítky procent. Je otázka, nakolik stojí za jejich růstem nejistota a nakolik aktuální diskuse ohledně schválení ETF fondů na spotové kryptoměny. Překvapivý byl následný výrazný propad ceny ropy, která obvykle při konfliktu v této oblasti klesá až po jeho skončení. Mohl by naznačovat stav světové ekonomiky.

V pokračujících složitých podmínkách na kapitálových trzích zaznamenal Champions Fund neutrální výsledek, když poklesy na akciích, dluhopisech, ropě a ve složce managed futures byly kompenzovány zisky na bitcoinu a zlatě. Odhad výkonnosti za říjen je -0,2 %, od počátku roku +1,1 %, za 3 roky průměrně +11,9 % a za 5 let +9,3 % ročně po odečtení poplatků a odměn.

Pro další období zůstává portfolio bez výrazných změn. Váha akcií zůstává vzhledem k vysokým valuacím a řadě rizik na snížené úrovni kolem 10 % (spolu s obchody na vzestup v managed futures dohromady 18 %), strategie managed futures má váhu 27 %, drahé kovy 23 %, dluhopisy 20 %, bitcoin 4 %.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.