V únoru těžil Champions Fund z mnoha pokračujících trendů

Únor přál zejména akciím a řada indexů zaznamenala nadprůměrné měsíční přírůstky. Po mnoha měsících nepřízně se vzpamatovaly i akcie čínské, když tamní autority daly investorům jasný impuls, že akciový trh budou podporovat pomocí řady opatření. Největší pozornost si opět zaslouží akciový trh japonský. Nejen, že za měsíc připsal téměř 10 procent, ale dosáhl nového historického maxima. Po 35 letech. Tato událost nám připomíná, že investování do akcií nemusí být vhodné pro každého a v mnoha obdobích v historii trvalo více než 10 let, než se akcie vrátily na předchozí úrovně, zejména při nákupu na přemrštěných hodnotách. V dnešní době vysokých valuací zejména technologických titulů je dobré si tuto pravdu připomenout před nákupem takových titulů za každou cenu.

Důvodem optimismu na akciovém trhu jsou jednak solidní nová čísla o ziskovosti a růstu řady firem a též některé překvapivě pozitivní ekonomické statistiky z USA. Ty naopak v únoru srážely ceny dluhopisů, jelikož nadšení z rychlého snižování úrokových sazeb ochabuje. Tento faktor vedl i k posílení amerického dolaru a s tím spojeného poklesu cen zlata a drahých kovů. Oslabovala i řada zemědělských komodit jako je kukuřice nebo sója. Ve spanilé jízdě vzhůru naopak pokračuje kakao, které po růstu o 30 procent opět přepsalo historické tabulky. Překonaly jej pouze kryptoměny, které se vezou na vlně schválených spotových ETF fondů v USA. Bitcoin zhodnotil v únoru o 43 a ethereum o 47 procent.

Champions Fund v únoru těžil z pokračujících trendů na mnoha trzích, zejména na růstu akcií a poklesu zemědělských komodit. Přínosem k celkové výkonnosti fondu byla i účast na růstovém trendu ceny kakaa a bitcoinu. Výkonnost fondu za měsíc +3,93 % znamená zhodnocení 5,77 % od počátku roku. Průměrná čistá výkonnost v posledních 5 letech nyní dosahuje 11,0 % ročně.

Portfolio fondu zůstává vysoce diverzifikované. Největší položkou je alokace do strategie managed futures, která je nyní nastavena na růst akciového trhu, ropy a amerického dolaru a pokles řady zemědělských komodit a dluhopisů. Významnou investicí zůstává zlato a stříbro a též americké a německé státní dluhopisy. Doplňkově pak bitcoin a některé komodity.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.