Bankovní krize v USA a Evropě přinesla korekci výkonnosti Champions Fund v březnu

Odhad výkonnosti březen 2023: -1,89 %, od počátku roku -1,22 %, za posledních 12 měsíců +9,32 %. Skutečná výkonnost bude vypočtena administrátorem fondu v průběhu tohoto měsíce a může se od odhadované lišit.

Náhlá a nečekaná bankovní krize v USA a Evropě potvrdila, že v dnešní době musí být investor nadmíru obezřetný a na prvním místě přemýšlet nad kontrolou rizik, nikoliv nad maximálním výnosem. Osmnáctá největší banka v USA, která vykazovala všechny obvyklé ukazatele na dobrých úrovních, během několika dní zbankrotovala. Stačilo přecenění některých investic v portfoliu na skutečné tržní ceny. Bude zajímavé sledovat, jací další kostlivci budou vypadávat ze skříní. Vzhledem k mnoho let provozované politice záporných sazeb, která je skutečnou příčinou této události, je dosti pravděpodobné, že jsme ještě neviděli vše. Náprava misalokací kapitálu, způsobená tímto dlouhodobým experimentem centrálních bankéřů, může trvat delší dobu.

Zda byla insolventní i Credit Suisse, se asi nikdy nedozvíme. Každopádně jen díky velice rychlému a koordinovanému postupu vlád a centrálních bank jsme zřejmě o vlásek unikli kolapsu finanční instituce, která měla potenciál vyvolat globální bankovní a finanční krizi. Credit Suisse byla jednou z 30 světových bank označené jako tzv. systémové.

Je otázka, jakou cenu za březnové záchrany zaplatíme. Americká vláda se zaručila za všechny vklady v bankách, i ty nepojištěné. Švýcarská vláda poskytla záruky v objemu desítek miliard eur. Americký Fed přes víkend dohodl se všemi předními světovými centrálními bankami zvýšení dolarových swapových linek, což je opatření používané jen při velkých globálních problémech. Finanční instituce čerpají od Fedu nouzové financování a bilance této centrální banky opět prudce roste. Během dvou týdnů se zvýšila o tolik, že vymazala více než polovinu kvantitativního utahování (QT) dosaženého za předchozí rok. Zlato posílilo v březnu o 7 procent a Bitcoin o 21 procent. Tyto barometry naznačují, že se investoři obávají dalšího podkopání hodnoty peněz. Zlato je jen kousek od svého historického maxima.

Březnové události měly významný dopad na finanční trhy a nejvíce reagovaly trhy úroků a krátkodobých vládních dluhopisů. Zde došlo k největšímu pohybu od tzv. černého pondělí v roce 1987, kdy klesly americké akcie o 22,6 procenta během jediného dne. Takto výrazný pohyb proti trendu měl výrazný dopad na strategii managed futures, která na obchodech na těchto trzích zaznamenala velké poklesy. Naopak zbytek portfolia se v březnu vyvíjel ziskově a akcie, dluhopisy, drahé kovy i kryptoměny přinesly solidní zhodnocení. Vliv managed futures v celkovém součtu nakonec převážil a odhadovaný výnos za březen je -1,89 %.

Portfolio zůstává velmi diverzifikované mezi akcie, managed futures, drahé kovy, dluhopisy a kryptoměny s aktuálně vyšší vahou hotovosti.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.