Champions Fund již letos překonává smíšené portfolio o 41 procent

Vývoj na trzích po skončení prázdnin investorům notně zakalil příjemné vzpomínky z dovolených. Obrat trhů na sestupnou trajektorii z půlky srpna dále akceleroval a ceny prakticky všech aktiv v září prudce padaly. Akcie ztratily 9,7 % (MSCI All Country World index) a od počátku roku již propadly o 26,7 %. Dluhopisy klesly o 5,1 % (Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond index) a letos jsou níže již o 19,9 %, což je pro tento typ aktiva nevídané. Tradiční smíšené portfolio složené ze 60 procent z akcií a ze 40 procent z dluhopisů tak letos ztrácí již 24 procent. Padaly i komodity (GSCI  index -7,8 %, ropa Brent -8,8 %, zlato -3,2 %).

Opět nefungovala diverzifikace portfolia akcií a dluhopisů, když obě tato aktiva výrazně ztrácela současně. Champions Fund těžil z aktivně řízených obchodů s futures kontrakty, které dokázaly extrahovat profit ze sestupných trendů na dluhopisových trzích, sázek na růst úrokových sazeb a posílení amerického dolaru proti řadě světových měn. Odhad výkonnosti za září je -0,21 %, což představuje +17,47 % od počátku roku (skutečná výkonnost za srpen dosáhla 3,43 % oproti předběžnému odhadu +2,47 % uvedenému v minulé zprávě).

Letošní pokles akciového trhu je nepříjemný, ale stále v rozsahu toho, co akcioví investoři v posledních desetiletích několikrát zažili. Zcela jiná je situace na trhu dluhopisovém, zejména co se týče dluhopisů státních. Zde se již situace začíná dostávat na hranu. Propad cen v tomto rozsahu je bezprecedentní a s tímto scénářem řada institucí nepočítala. Někteří analytici upozorňují, že před intervencí Bank of England se mohli někteří významní účastníci trhu octnout na hranici solventnosti. Jinými slovy minulý týden jsme možná byli jen o vlásek od pádu obdobného Lehman Brothers. Více se tomuto věnujeme dále ve zprávě.

Pozitivem na současném vývoji je podstatné zlevnění cen energií. Prudce oslabila ropa, plyn, elektřina i emisní povolenky. Po eskalaci situace na energetickém trhu v srpnu to lze vnímat jako první náznaky obratu k lepšímu.

Pro další vývoj trhů je zcela zásadní postoj centrálních bank. Fed i ECB se zatím tváří odhodlaně. Investoři jsou naopak v šoku, že se tolik očekávané „put opce“ nebo „pivot“ nedostavují. Intervence Bank of England a Bank of Japan v září však mohou být náznakem toho, že okamžik, kdy centrální banky budou muset „hodit ručník do ringu“ a otočit, může být blízko. Extrémně silný dolar a rozsah pádu dluhopisových trhů již dostaly finanční trhy a ekonomiku do velice stresující situace. Dalších pár vloček může lavinu utrhnout, a to by způsobilo ještě větší škody než vysoká inflace.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.