Champions Fund v červenci udržel a mírně navýšil předchozí zisky

Champions Fund červenec odhad +0,4 %, YTD +13,5 %. Jak už to bývá, v okamžiku, kdy všichni zatracovali tradiční portfolio složené z akcií a dluhopisů a škodolibě sledovali kolaps kryptoměn, přišel obrat o 180 stupňů. Ethereum v červenci vzrostlo o 69 procent, Bitcoin o 27 procent, akciové indexy o zhruba 8 až 12 procent a strmě posilovaly i dluhopisové trhy.

Katalyzátorem takové otočky byla, jak jinak, měnová politika centrálních bank a očekávání investorů ohledně jejího dalšího vývoje. Nejdříve ECB sice zvedla sazby, ale zároveň pohřbila jakékoliv úvahy o zodpovědnosti a uvedla do pohybu další nástroj kvantitativního uvolňování. Ať jsou nálepky a doprovodné komentáře ohledně tohoto opatření jakékoliv, investoři si je interpretovali jako „Lagarde put opci“ na dluhopisových trzích a to včetně korporátních bondů. Pozitivní efekt na trhy mělo „překvapivě“ i zvýšení sazeb Fedem. Investoři si uvědomili, že ze současné úrovně 2,5 procenta ještě uvidíme v září 3,0 nebo 3,25 procenta, ale to bude asi konečná v měnové přísnosti nejdůležitější centrální banky světa. Uvidíme, vše je samozřejmě otevřené, ale naše předpoklady ohledně otočení směru měnové politiky se již začaly zhmotňovat.

Z červencového vývoje v portfoliu fondu těžily hlavně akcie. Díky předchozímu téměř kompletnímu ukončení hedgingu a též rotaci do technologického indexu NASDAQ (červenec +12,5 %) i velmi nízká alokace do akcií znamenala příspěvek k celkové výkonnosti fondu zhruba 2 procenta. Naopak prudký obrat na dluhopisových a úrokových trzích byl velkou výzvou pro složku managed futures. Její pokles představoval naopak mínus 2 procenta fondu. Pro kontext je dobré uvést, že nejde o ztrátu, ale snížení předchozích výrazných zisků. Jednotlivé dílčí strategie managed futures jsou i po červencovém poklesu v zisku od 38 do 54 procent od počátku roku. Celkovou výkonnost tak nakonec do kladného teritoria převážily doplňkové obchody. Zde sice dále kleslo zlato a stříbro, ale obchody se státními i podnikovými dluhopisy a nákup Bitcoinu vynesly více.

Aktuální složení portfolia je zajímavé tím, že je zhruba po čtvrtinách rozloženo mezi akcie, dluhopisy a peníze, managed futures a drahé kovy. Akcie mohou těžit z případného pokračování „risk on“ nálady investorů, dluhopisy a peníze nesou za současné situace atraktivní korunový výnos při limitovaném nebo nulovém riziku, managed futures je pojistka pro nevyzpytatelné situace a drahé kovy jsou podle našeho názoru aktuálně černým koněm portfolia. Jsou relativně podhodnocené proti jiným aktivům, a pokud dojde skutečně k návratu nezodpovědné měnové politiky, pak jsou nová maxima naším minimálním očekáváním.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.