Champions Fund v listopadu opět v plusu, letos již přes 20 procent

Listopad přinesl opět výrazné turbulence na trzích, mnoho z nich prudce proti dosavadním trendům. Díky vysoké diverzifikaci a aktivnímu řízení Champions Fund i tentokrát v plusu. Listopadových +0,87 % znamená +20,28 % od počátku roku.

V listopadu došlo na řadě významných finančních trhů k prudkým obratům proti probíhajícím velkým trendům letošního roku. Spanilá jízda amerického dolaru dostala ránu v podobě pětiprocentního oslabení a rostlo portfolio „60/40“, tedy tradiční mix akcií a dluhopisů. Naopak pro strategii managed futures, jejíž hlavním principem je obchodování s trendem, bylo prostředí prudké změny trendů velkou výzvou.

Zásadním faktorem listopadového vývoje bylo zveřejnění statistiky o inflaci ve Spojených státech. Ta dopadla výrazně lépe, než se očekávalo a investoři si své hlavy i portfolia nastavují na možnost, že jsme velice blízko vrcholu cyklu utahování měnové politiky americkým Fedem. Poté, co již obrátila většina hlavních světových centrálních bank, jak jsme psali ve zprávě z minulého měsíce, se zřejmě k tomuto trendu přidá i centrální banka nejmocnější. To má dalekosáhlé implikace především pro americký dolar, ale prakticky i pro všechna další aktiva.

Zmíněný obrat již delší dobu čekáme, a proto již několik měsíců připravujeme na tento scénář nemalou část portfolia (zhruba polovinu). Dlouhodobě drženou alokaci do drahých kovů jsme nedávno dále navýšili, postupně od léta přikupujeme dlouhodobé státní dluhopisy a ke konci října jsme vstoupili do taktického obchodu proti americkému dolaru. Tyto obchody v listopadu přinesly k celkové výkonnosti fondu více než 3 procenta a více než vyrovnaly poklesy v části managed futures.

V listopadu došlo k bankrotu burzy FTX a dalšímu prudkému propadu kurzů kryptoměn. Vzhledem k limitované expozici do tohoto typu aktiv (cca 1 až 2 %) a aktivnímu řízení měly tyto události na fond zanedbatelný dopad (cca -0,14 %). I přes dění posledních týdnů vidíme některé kryptoměny jako zajímavé aktivum pro doplnění celkového portfolia. Kryptoměny fond obchoduje přes futures kontrakty na americké burze CME, tedy není vystaven kreditnímu riziku jakékoliv kryptoměnové burzy.

Aktuální nastavení portfolia zůstává vysoce diverzifikované mezi mnoho aktiv a investičních strategií. Hlavní složky jsou nyní managed futures, drahé kovy a dluhopisy. Akciová složka je snížená, naopak váha hotovosti zvýšená. Základním očekávaným scénářem je pokles inflace, ústup přísné měnové politiky a hrozba recese.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.