Champions Fund v mimořádně obtížných podmínkách v červnu 2022 obstál

Podmínky na kapitálových trzích byly v červnu mimořádně obtížné. Akcie -8 %, komodity -10 %, kolaps kryptoměn a další pokles dluhopisů. Odhad výkonnosti Champions Fund za červen: +0,1 %, YTD +12,8 %.

Červnového výsledku se podařilo dosáhnout díky aktivní správě portfolia a zapojení dalších investičních nástrojů. Například před poslední vlnou výprodejů na akciových trzích byla snížena alokace do akcií a blízko minim opět navýšena. To se promítlo příspěvkem akciové složky k celkové výkonnosti fondu ve výši pouze -0,33 procenta. Pokud bychom pouze pasivně drželi akcie při modelové váze 50 % fondu, snížily by v červnu akcie hodnotu fondu o více než 4 procenta. Dále jsme v objemu 5 % hodnoty fondu otevřeli obchod na pokles cen komodit, který se později ukázal jako prozíravý. Rovněž jsme nakoupili desetileté české státní dluhopisy v objemu 10 % hodnoty fondu a jejich cena při pádu trhů vzrostla asi o 8 procent.

Podmínky na trzích se stávají ještě složitější než doposud. Zatímco od počátku roku byl trend poměrně jednoznačný, nyní se situace mění a trhy na to reagují výrazným kolísáním bez zřetelného trendu. Dosud rostoucí komodity padají, od počátku roku klesající dluhopisy rostou a stabilizují se i trhy akciové. Důvodem jsou podle našeho názoru dva nové faktory. Zaprvé investoři mění nastavení své strategie na stále pravděpodobnější scénář prudkého zpomalení ekonomiky nebo přímo recese. A zadruhé se připravují na scénář možného obratu v politice Fedu a ECB.

Nastavení portfolia Champions Fund zůstává defenzivní a velmi diverzifikované. Vzhledem k velmi volatilním trhům pokračujeme v nadprůměrně aktivním řízení fondu. Ke konci června jsme ponížili alokaci do složky managed futures o 5 procentních bodů z 34 na 29 procent fondu. Důvodem je částečné uzamčení zisků dosažených v této strategii od počátku letošního roku, který dosahuje zhruba 50 procent. I nadále takticky řídíme akciovou část portfolia, kde váha kolísá od 35 % fondu až po 0 procent v některých okamžicích. Střednědobě jsme do fondu zařadili dluhopisové nástroje, když důvodem je především velice atraktivní výnos v kombinaci s naším očekáváním zpomalení inflace. Kromě zmíněných českých státních dluhopisů jsme okrajově nakoupili evropské podnikové dluhopisy s vysokým výnosem. Aktuálně je jejich výnos při zohlednění zajištění měnového rizika zhruba 14 procent ročně.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.