Champions Fund v říjnu udržel a navýšil předchozí zisky

Říjen byl opět velice nabitý významnými událostmi a výraznými pohyby na kapitálových trzích. Řada předních světových centrálních bank otáčí kormidlo své měnové politiky směrem k méně přísné a z toho těžily akciové, komoditní i některé dluhopisové trhy. Banka nejmocnější – americký Fed – však ručník do ringu vhodit nehodlá, a to investorům přidělává vrásky na čele.

Zajímavé je pokračování přeceňování aktiv s nízkým výnosem na novou éru vyšších požadovaných výnosů.  Hlavní devízou těchto investic byl v uplynulých letech především růst jejich ceny. Kryptoměny a ztrátové technologické firmy již toto přecenění mají z větší části za sebou, když v posledním roce ztratily padesát i více procent. Nyní se pozornost směřuje na velké technologické společnosti, tzv. „big tech“. Ty jsou sice ziskové a většinou i kvalitně řízené, nicméně jejich ohodnocení na burze stále neodpovídá nové době vyšších úroků. Dříve nedotknutelné firmy jako Microsoft, Google, Amazon či Facebook klesly od počátku roku o desítky procent.

A nyní přichází čas i na další nedotknutelné aktivum – nemovitosti. Pro něj však platí stejné ekonomické zákonitosti jako pro ostatní aktiva. Stručně řečeno růst požadovaného výnosu ze 3 na 6 procent znamená pokles ceny o polovinu. Většina lidí si toto dosud nedokáže připustit. Je třeba si ale uvědomit, že to není tak, že jsme se nyní dostali do abnormální doby, která brzy skončí. Naopak, abnormální doba byla uplynulých 10 let, kdy Evropa držela úroky pod nulou, USA na nule a na světě byly dluhopisy se záporným výnosem v objemu 18 biliónů dolarů. Tato experimentální abnormální doba záporných úroků nyní skončila a dlouho se nevrátí, pokud vůbec někdy. Nyní se vracíme do doby normální, kdy budou požadované výnosy podstatně vyšší. Pokud nájmy nevzrostou rychle na dvojnásobek, což je v situaci vysoké inflace a nadcházející recese dosti nepravděpodobné, adaptace proběhne primárně v cenách nemovitostí. Krátkodobě jsou irelevantní i náklady developerů, protože nikde není psáno, že řada z nich nebude nucena prodávat se ztrátou. Na možný vrchol cen realit jsme upozorňovali již před několika měsíci zde Reality nyní budou čelit nové realitě.

I přes obrat trendů na mnoha trzích udržel Champions Fund v říjnu předchozí zisky a mírně je navýšil především díky akciím. Odhad výkonnosti za říjen +0,64 %, od počátku roku +19,02 %.

Portfolio zůstává nastaveno bez výraznějších změn od minulého měsíce. Hlavními složkami jsou akcie, dluhopisy, drahé kovy a aktivně řízená strategie managed futures.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.