Champions Fund v srpnu odolal výprodejům a navýšil zisky

Čelní stránky ekonomických médií v posledních dnech plní zprávy, že globální dluhopisové trhy se dostaly do medvědího trhu, protože od svého vrcholu ztratily již 20 procent. Jde o událost velmi neobvyklou, kterou málokdo pamatuje a téměř nikdo na ni nebyl připraven, protože nenastala již několik desetiletí. Globální akciové trhy letos přišly již o 19,6 procenta. U těch je kolísání v tomto rozsahu již běžnější, nicméně majitele akciových nebo smíšených portfolií tento stavjistě netěší.

Optimistickou náladu investorů, se kterou do srpna vstupovali po solidních růstech v červenci,obrátilo o 180 stupňů několik nových událostí. Zřejmě nejdůležitější byla další eskalace energetické krize v Evropě, kde ceny elektřiny a plynu dosáhly již absurdních úrovní a řada průmyslových podniků buď zvažuje přerušení výroby, nebo tak již učinila. Projev šéfa Federal Reserve v Jackson Hole si trhy vyložily jako jestřábí a to rovněž podpořilo výprodeje. Zastavená gramofonová deska se znovu roztočila a pokračovala v písničce, kterou důvěrně známe od počátku letošního roku. Klesaly dluhopisy, akcie i kryptoměny, opět se přidaly i komodity.

Díky aktivnímu řízení portfolia a řadě obchodů na pokles cen se podařilo ze vzniklé situace profitovat. Odhad výkonnosti za srpen je +2,47 %, což znamená +16,6 % od počátku roku. K nejzajímavějším patřily zejména obchody na pokles cen státních dluhopisů vyspělých zemí, obchody těžící z růstu očekávaných úrokových sazeb a posílení amerického dolaru proti řadě jiných měn. Blízko maximálních cen se podařilo uzavřít obchody s akciovým indexem NASDAQ a Bitcoinem a odejít se ziskem, i když v srpnu ceny těchto aktiv výrazně klesly. Upozorňujeme, že mnoho zisků je v otevřených obchodech a jejich hodnota může v budoucnu výrazně kolísat podle vývoje na trzích.

V následujících týdnech bude podle našeho názoru určující zasedání ECB a Fedu a způsob řešení energetické krize v Evropě. S napětím se též čeká na inflační statistiky z USA. Portfolio zůstává stále vysoce diverzifikované a aktivně řízené. Oproti předchozímu měsíci došlo ke snížení váhy akcií a navýšení hotovosti, ostatní složky portfolia jsou zhruba na stejné váze.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.