Dubnovou výkonnost Champions Fund pozvedla hlavně strategie managed futures

Ve zprávě z minulého měsíce jsme upozorňovali, že „bude zajímavé sledovat, jací další kostlivci budou vypadávat ze skříní“ a po pár týdnech padla další středně velká americká banka. Opět došlo k velmi rychlému zásahu ve spolupráci státních orgánů a silných bank a vkladatelé nepřišli ani o cent. Označit však situaci za vyřešenou či klidnou by bylo velice optimistické až naivní. V uplynulých dvou měsících došlo ke třem ze čtyřech největších bankovních krachů v historii USA, kumulovaná velikost letos padlých bank již překonala rok 2008 a akcie dalších středně velkých amerických bank padají o desítky procent denně. Bankéři, klienti i investoři s napětím očekávají, která z bank již v pondělí neotevře. Podrobněji se tímto tématem zabýváme v pravidelném měsíčním reportu pro klienty.

Velezkušený parťák Warrena Buffetta Charlie Munger poukazuje na další potenciální zdroj nemalých rizik – nemovitostní trh. Desetiletí nulových sazeb a aktuální prudké zvýšení úroků se bez pochyby na realitním trhu projeví, a to zásadně. Jen transmisní mechanismus trvá mnohem déle než na likvidních kapitálových trzích. Stanley Druckenmiller, jeden z nejuznávanějších žijících investorů, zase ve svém posledním rozhovoru pro CNBC přirovnává pozorování rozpočtové politiky USA v posledním desetiletí ke sledování hororu. Zdá se, že velikost rizik v ekonomice a při investování nepolevuje, ale naopak se na nás vynořují problémy z dalších oblastí. Proto zůstává nejrozumnějším přístupem při investování velmi vysoká diverzifikace do mnoha aktiv a investičních strategií včetně těch s prověřenou schopností ochránit portfolio v případě turbulencí nebo paniky na burzách a v ekonomice.

V dubnu portfolio fondu Champions Fund vzrostlo o 1,85 procenta (odhad) a výkonnost od počátku roku tak dosahuje +0,6 procenta. Nejvíce v dubnu přispěla strategie managed futures, kde k nejzajímavějším obchodům patřila investice do cukru, akciových indexů v Asii a Evropě, sázka na posílení mexického pesa, oslabení japonského jenu a pokles ceny pšenice. Ostatní složky portfolia se vyvíjely smíšeně s výsledkem kolem nuly.

Portfolio zůstává velmi diverzifikované mezi akcie, managed futures, drahé kovy, dluhopisy, kryptoměny a hotovost.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.