Na turbulentních kapitálových trzích drží Champions Fund zisky z prvního kvartálu

Proměnlivé postoje centrálních bankéřů a rozkolísané ekonomické statistiky v posledních měsících kopíruje i dění na kapitálových trzích. V květnu na první pohled solidně posilovaly akcie, nicméně snad jen s výjimkou technologického NASDAQu akciové trhy pouze umazávaly ztráty z měsíce předchozího. Hůře na tom byly státní dluhopisy, které i přes mírné květnové zhodnocení zůstaly v klesajícím trendu a v perspektivě pár měsíců jsou unisono v červených číslech. Vývoj na komoditních trzích byl velice různorodý, kdy nejvíce ztrácela ropa a ropné produkty, zatímco žebříčku zhodnocení vévodilo stříbro, zemní plyn a pšenice.

Akciové trhy jsou s výjimkou Číny bezpochyby v růstovém trendu. Vzhledem k rostoucím cenám a tudíž zvyšujícím se valuacím se množí analýzy a názory ohledně předraženosti některých trhů, zejména amerického. Samotné předražení je však nepraktický nástroj k přesnější identifikaci cenového vrcholu. Použitelnější bývá sledování sentimentu investorů, kdy, jak známo, vrchol nastává v okamžiku bezbřehého optimismu a euforie. Podle zdrojů, které sledujeme, je v této oblasti zatím situace spíše smíšená. Na jedné straně existují indicie o bující spekulaci, jako je obnovená obliba „meme“ akcií v čele s Gamestop či rostoucí objemy krátkodobých opcí a dalších vysoce spekulativních nástrojů. Oproti tomu jsou však tradiční sentiment indikátory jako je AAII nebo ukazatel Bank of America spíše v neutrální pozici. A množí se i pesimistické analýzy a komentáře opírající se o předraženost akcií, mezi které se též řadíme. Klíčová otázka pro další vývoj může být, zda jsme spíše v roce 1998 nebo v roce 1999.

Událostí číslo jedna posledních dní je snížení úrokových sazeb ECB. I když jde o událost velmi očekávanou a trhy na ní tudíž nijak zvlášť nereagovaly, za pozornost stojí kontext tohoto kroku měnové politiky. ECB otevřeně přiznává, že mnoho inflačních tlaků je zvýšených a predikce inflace jsou nad dřívějším cílem dvou procent. Začíná se naplňovat prognóza některých analytiků, že centrální banky potichu posunou inflační cílení výše, aby se dařilo odbourat extrémní zadlužení. Uvidíme, zda a kdy se na tuto vlnu přidá i Fed.

Výkonnost Champions Fund v květnu byla odhadem -0,66 %, což představuje +7,11 % od počátku roku a na pětiletém investičním horizontu +10,4 % ročně. Tahounem výkonnosti fondu v květnu byly drahé kovy a bitcoin. Stříbro posílilo o 14 %, platina o 10 % a zlato o 1 %. Dolů výkonnost naopak stáhla strategie managed futures, kde plusy na akciových trzích převážily prudké obraty trendů na komoditních trzích. Konkrétně klesala ropa proti obchodům na vzestup a naopak posilovala řada obilnin proti obchodům na pokles. Nedařilo se ani v měnových obchodech kvůli korekci trendu amerického dolaru.

Nastavení portfolia je stále spíše defenzivní. Dominantními pozicemi jsou nyní drahé kovy (27 %) a investiční strategie managed futures (26 %). Významnou složkou portfolia jsou dlouhodobé státní dluhopisy (17 %) a hotovost (22 %).

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.