V dubnových výprodejích akcií, dluhopisů a kryptoměn Champions Fund udržel letošní zisky

V dubnu přišlo podstatné vystřízlivění investorů z velice optimistického očekávání, že inflace je poražena a před námi je výrazné snižování úrokových sazeb a s tím související růst cen akcií, dluhopisů a dalších aktiv. Čerstvá ekonomická data naopak signalizují, že boj s inflací zřejmě neskončil a centrální banky na to reagují tlumením rétoriky ohledně uvolňování měnové politiky. Na kapitálových trzích se výše uvedené projevilo výprodejem akcií, dluhopisů a kryptoměn. Akciový index S&P 500 ztratil v dubnu 4,5 procenta, americké dlouhodobé vládní dluhopisy přes 5 procent a bitcoin klesl o 17 procent. Výprodejům odolaly drahé kovy a za pozornost stojí i posílení kovů průmyslových. Zlato připsalo 2,9 procenta, stříbro 5,8 procent a měď posílila o 13 procent. Pozornosti by určitě neměla uniknout i velká divergence čínských akcií od zbytku světa. Ve všeobecných výprodejích posílily čínské akcie kolem 10 procent, záleží na použitém indexu. Pesimismus ohledně Číny je na extrémních úrovních, že prakticky nelze nalézt analýzu, která by ohledně tohoto trhu říkala cokoliv pěkného. Spolu se silným růstem to připomíná formování dlouhodobého cenového dna, a tedy potenciální nákupní příležitost pro odvážné.

Champions Fund v dubnu udržel zisky z prvního kvartálu a přešlapoval na místě. Poklesy v některých obchodech se zhruba vykrátily se zisky v jiných pozicích a odhad celkové výkonnosti je -0,3 % za měsíc, tedy 7,8 % od počátku roku. Pětiletý průměrný roční čistý výnos se drží na 10,2 procentech. Výkonnost v dubnu nejvíce snižoval výprodej na akciových a dluhopisových trzích, kde držíme dlouhodobé státní dluhopisy USA a Německa a řadu obchodů s akciovými indexy na vzestup. Ztráty rovněž přinesl bitcoin. Naopak zisky zaznamenaly drahé kovy jako je zlato, stříbro a platina a nově rovněž velice pěkně přispěl obchod s mědí na vzestup. V části managed futures performovaly obchody na pokles vybraných dluhopisů a oslabení japonského jenu.

Nastavení portfolia se od předchozího měsíce příliš nezměnilo a lze ho označit za defenzivní. Dominantními pozicemi jsou nyní drahé kovy (26 %) a investiční strategie managed futures (29 %). Významnou složkou portfolia jsou dlouhodobé státní dluhopisy (17 %) a hotovost (17 %). V ostatních obchodech (11 %) je bitcoin, komoditní index, měď a aktivní investiční strategie obchodující s volatilitou. Váha akcií zůstává na nule vzhledem k pesimistickému očekávání ohledně budoucího dlouhodobého výnosu akciového trhu při současných valuacích a rovněž kvůli tomu, že ve strategii managed futures je aktuálně řada obchodů s akciovými indexy na vzestup.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.