V dubnu platilo "cash is king" a "dollar is king"

V dubnu dolar +4,7 %, akcie -8,1 %, dluhopisy -5,5 %. Champions Fund +2,2 %, od počátku roku +13,2 %.

Velice obtížné podmínky na kapitálových trzích pokračovaly i v dubnu. Válka na Ukrajině, nejvyšší inflace za několik desetiletí, růst úrokových sazeb, covidové uzávěry v Číně a slábnoucí ekonomický růst si vybraly v dubnu svoji daň v cenách většiny aktiv. V dubnu bylo velice obtížné uchovat hodnotu kapitálu. Díky defenzivní a diverzifikované strategické alokaci portfolia a řadě aktivních obchodů profitujících z poklesu cen se podařilo v dubnu dále zvýšit hodnotu fondu Champions Fund o zhruba 2 procenta a výkonnost od počátku roku je zhruba 13 procent. Přesný údaj o výkonnosti za duben bude znám až na konci května. Nejvíce se dařilo na obchodech s měnami, státními dluhopisy a úrokovými mírami a opět řadou komodit v čele s energiemi.

Tradiční portfolio složené z akcií a dluhopisů obtížně hledá cestu, jak fungovat v současných ekonomických a tržních podmínkách. Zatímco v uplynulých 30 letech nízké inflace a stále klesajících úrokových sazeb takové portfolio přinášelo rok za rokem zajímavé zhodnocení, v situaci vysoké inflace a rostoucích úroků je všechno jinak. Od počátku letošního roku již „vyvážené“ portfolio složené z poloviny z dluhopisů a z poloviny z akcií ztratilo přes 12 procent.

Pokud se budou obtížné podmínky vyskytovat i nadále, je potřeba se zamyslet nad diverzifikací do dalších aktiv a portfolio spravovat aktivně. Kolaps na dluhopisovém avizujeme již dlouhou dobu. Uměle nízké úroky pod nulovou úrovní byly neudržitelné a bylo jen otázkou času, kdy bublina praskne. Již před několika lety prohlásil jeden z nejuznávanějších dluhopisových investorů historie, Bill Gross, že 10 biliónů dolarů dluhopisů se záporným výnosem je supernova, která jednou exploduje. Ten čas nastal nyní.

Obdobná bublina může stále existovat i na trhu realitním. Investoři jsou omámeni neustálým růstem cen a mají nasazené růžové brýle, které jim brání vidět realitu, která je poměrně zřejmá. Rostoucí úrokové míry budou velký problém i pro ceny nemovitostí, které jsou zcela evidentně předražené na úrovně nedosažitelné pro většinu lidí a to celosvětově. Je dobré se zamyslet i nad diverzifikací z této oblasti. Dokud je čas.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.