V květnu Champions Fund s neutrálním výsledkem

Vývoj na kapitálových trzích v květnu byl velmi různorodý a celkově mírně negativní. Z námi sledovaných 69 globálních trhů pouze čtvrtina vykázala pozitivní výkonnost. I když titulní stránky novin plnily příjemné zprávy o růstu velkých technologických akciích na vlně popularity umělé inteligence, řada akciových trhů ztrácela. Vedle růstu indexu NADSAQ o7,4 procenta jsme mohli sledovat pokles indexu Dow Jones o 3,6 procenta, evropského EuroStoxx 50 o 2,4 procenta nebo 8procentní pád čínských akcií v Hong Kongu. Podobně u státních dluhopisů sice německé mírně vzrostly, nicméně americké ještě více klesaly a britské desetileté papíry ztratily za měsíc 4,7 procenta. Většina komodit také klesala, například ropa ztratila 11 a zemní plyn 12 procent. Ztrácely i drahé kovy a kryptoměny, naopak americký dolar posílil o téměř 3 procenta.

Podle našeho názoru je hlavní příčinou výše uvedených tržních pohybů návrat obav z inflace a s tím i jestřábí politiky centrálních bank. Zatímco před ještě pár týdny trh čekal, že americké sazby dosáhly vrcholu a začnou klesat ještě letos, nyní se naděje na snížení úroků vypařily, a naopak se čeká ještě jedno zvýšení. Některé centrální banky ve zvedání úroků dále pokračují, například Norsko, Austrálie, Kanada a též ECB.V situaci zpomalující ekonomiky a rekordního globálního zadlužení je otázka, kdy po amerických bankách křupne něco dalšího, přičemž mnoho ekonomů často ukazuje na některé segmenty realitního trhu. Ray Dalio, šéf největšího hedgového fondu světa, aktuálně upozornil, že Spojené státy jsou na počátku dluhové krize související s koncem dlouhodobého cyklu. Zažehnání amerického bankrotu hrozícího kvůli případnému nezvýšení dluhového stropu lze tedy vnímat spíše jako kopnutí plechovky o kus dále. Velice podobně se nechal slyšet i Stanley Druckenmiller, jeden z nejúspěšnějších investorů historie, který varuje před neudržitelností amerických státních financí.

V květnu výkonnost fondu dosáhla -0,3 procenta (odhad), což je od počátku roku +0,7 procenta. Za poslední rok je zhodnocení+9,6 %, průměrný roční výnos za 3 roky je +12,4 % a za 5 let +8,4 % p. a. V květnu fond nejvíce těžil z obchodů ve strategii managed futures. Zde se vydařila jak řada obchodů na vzestup cen (japonské akcie, mexické peso, hovězí maso či kakao), tak i na pokles cen (britské státní dluhopisy, japonský jen, ropa, zemní plyn, hliník či zinek). Ve zbytku portfolia byl smíšený nebo mírně záporný výsledek. Mírně oslabily dluhopisy, drahé kovy i kryptoměny.

Portfolio zůstává velmi diverzifikované mezi akcie,managed futures, drahé kovy, dluhopisy, kryptoměny a hotovost.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.