V roce 2022 Champions Fund překonal tradiční portfolio akcií a dluhopisů o 40 procent

Výnos za loňský rok 22,6 procenta, z 12 měsíců 11 ziskových a nejhorší měsíc s poklesem o 0,6 procenta jsou obtížně uvěřitelné výsledky fondu v jednom z historicky nejobtížnějších roků na kapitálových trzích. Champions Fund těmito parametry v roce 2022 dostál svému označení fond do každého počasí. Globální akciové trhy v roce 2022 klesly o 19,8 % (MCSI All Country World), globální dluhopisové trhy ztratily 16,2 % (Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond). Tradiční smíšené portfolio „60/40“ tak loni vykázalo ztrátu 18,4 procenta. Champions Fund jej tak překonal o více než 40 procent. Děkujeme všem klientům za důvěru a spolupracovníkům za úsilí v této nesnadné době.

Rok 2022 se do historie zapíše jako jeden z nejtěžších, zejména pro investory do tradičních aktiv jako jsou akcie a dluhopisy. Jedna statistika Financial Times odhaluje, že loňský rok byl dokonce nejhorší od roku 1781. Až na 4 roky totiž ve všech sledovaných 241 letech historie ročních výnosů amerických akcií a dluhopisů platilo, že když akcie padají, dluhopisy rostou. Tento vztah nefungoval pouze v letech 1941, 1969, 1987 a v loňském roce. A i v těchto zmíněných mimořádných letech byl pokles cen dluhopisů mírný, do 6 procent. V roce 2022 však globální akciové trhy propadly o 20 procent a globální dluhopisové trhy o 16 procent. Tradiční portfolio složené z akcií a dluhopisů tak zcela nefungovalo.

Příčinou této investiční smrště bylo prudké vzedmutí inflační vlny, které trhy zasáhlo právě v okamžiku všeobecně rozšířené spekulativní mánie na většině aktiv, a tedy při mimořádně předražených cenových úrovních aktiv. Tento extrémní výchozí stav dokumentují například dluhopisy se záporným výnosem v objemu přes 10 biliónů dolarů, začínající ztrátové technologické firmy bez průkazného byznys plánu s tržní kapitalizací větší než ČEZ, tisíciprocentní zhodnocení obskurních kryptoměn, NFT tokenů, SPAC fondů či akcií firem, na které se zaměřili retailoví investoři na sociálních sítích. Razantní zvýšení úrokových sazeb oddělilo vzdušné zámky od kvalitních aktiv, která generují stabilní peněžní toky. Vracíme se do reality, kde platí staré zásady investování.

Zásadní pro další výhled je přijmout fakt, že z investičního pohledu nyní nejsme v mimořádné době (kvůli Covidu, válce nebo něčemu dalšímu), která brzy skončí, a vše se vrátí na předchozí úrovně. Naopak. Mimořádná doba byla ta od minulé finanční krize v roce 2008 a zejména pak doba po zavedení záporných úrokových sazeb. Tato éra donutila lidi hledat jakýkoliv výnos kdekoliv a po stlačení výnosů kvalitních aktiv na nulu nezbývalo než se vrhnout na méně kvalitní až čistě spekulativní aktiva. Toto období bylo symbolicky završeno bezhlavým rozdáváním peněz ze státních rozpočtů a bezprecedentním tištěním peněz po vypuknutí Covidu. Nyní se vracíme do doby normální, kde se za peníze platí úrok a všechna aktiva musí nést výnosy, které se od této úrovně odvozují. Z éry hledání jednorožců se přesouváme do období chování nudných tažných koní.

Na popsanou změnu prostředí již v uplynulém roce zareagovaly ceny likvidních aktiv, které se veřejně obchodují, a to propady cen o nižší či vyšší desítky procent. Nové realitě vyšších požadovaných výnosů se však budou muset přizpůsobit i neobchodovaná méně likvidní aktiva. Ta podléhají stejným ekonomickým zákonitostem. Jde zejména o nemovitosti a neobchodované akcie (private equity) a neobchodované dluhopisy a další půjčky. Tato adaptace může být „překvapením“ letošního roku.

Za úspěchem Champions Fund v roce 2022 stojí hlavně vysoká diverzifikace a aktivní řízení. Zajímavostí je, že fond v loňském roce vydělal i na akciové složce, i když globální akciové trhy klesly o 20 procent. Aktivními nákupy po výprodejích a vybíráním zisků po nárůstech se na klesajícím trhu podařilo vydělat na obchodech na vzestup 1,4 % a dalších 3,2 % přinesly fondu zajišťovací akciové obchody, například s opcemi, futures nebo short obchody proti jednotlivým akciovým titulům, zejména předraženým technologickým firmám. Největší přínos pro celkové zhodnocení fondu v roce 2022 však měla strategie managed futures. Ta opět prokázala svoji schopnost dosahovat nadprůměrných výsledků právě v době volatility, krizí či propadů na trzích. Nejvíce se dařilo v obchodech na pokles amerických, německých a dalších státních dluhopisů, v obchodech na vzestup úrokových sazeb na dolar, euro a další měny, na obchodech na pokles japonského jenu, britské libry či eura proti americkému dolaru a na řadě komodit na vzestup, zejména energetických jako je ropa nebo zemní plyn.

Aktuální nastavení portfolia zůstává vysoce diverzifikované mezi řadu aktiv a investičních strategií. Hlavní složky jsou nyní managed futures, drahé kovy, dluhopisy a akcie v přibližně stejném zastoupení. Primárním očekávaným scénářem je pokles inflace, konec zpřísňování měnové politiky (kromě ECB) a zpomalení ekonomického růstu.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.