Zisky v Champions Fund v červnu opět táhla strategie managed futures

Trh práce v největší světové ekonomice je stále robustní a překonává i ty nejoptimističtější prognózy. Tento fenomén do značné míry diktoval vývoj událostí na kapitálových trzích v červnu. Akciové trhy pokračovaly v růstu, zatímco defenzivní dluhopisy nebo zlato klesaly. Investoři do svých scénářů opět zařadili možnost dalšího zvýšení úrokových sazeb v USA.

Portfolio fondu reagovalo na červnový vývoj na trzích pozitivně, když Champions Fund vzrostl o 2,18 % (odhad), což znamená +3,08 % od počátku roku. Nejvíce se opět dařilo ve strategii managed futures, která připsala za měsíc 7,4 %. K nejzajímavějším obchodům podle této metody patřily obchody na vzestup mnoha akciových indexů (zejména japonské, ale též americké, evropské a další), pokles kurzů státních dluhopisů, měnové obchody (posílení mexického pesa a oslabení japonského jenu proti americkému dolaru) a též některé méně populární komodity jako je kakao nebo hovězí maso. Část věnovaná akciovým indexům přirozeně těžila z růstu kurzů, naopak drahé kovy v červnu ztrácely. Dluhopisová část portfolia zaznamenala pozitivní výsledek i přes všeobecný pokles v sektoru. Je to dáno jednak aktivní správou a rovněž zařazením dluhopisů, které reagovaly na současné investiční prostředí dobře. Pozitivně fondu prospělo i posílení bitcoinu.

Portfolio zůstává vysoce diverzifikované mezi mnoho aktiv i řízených investičních strategií. Akciová složka ke konci června dosahovala 16 %, nicméně pokud započteme i aktuálně otevřené obchody na vzestup akciových indexů v části managed futures, držel fond akcie ve výši 46 % majetku fondu. Složka managed futures představuje aktuálně 25 % fondu, což je obvyklá hodnota. I nadále je poměrně velká část fondu vložena do drahých kovů, převážně zlata a doplňkově stříbra. Smysl je ochrana jednak pro případ nečekaných deflačních či krizových událostí (zlato), tak i pro případ obnovení inflace. Poměrně velkou část fondu nyní tvoří dluhopisy, převážně dlouhodobé státní. Měly by primárně těžit z případné klesající inflace a jsou rovněž ochranou rizikovějších cyklických částí portfolia. Za zmínku stojí otevření obchodů s ropou a komoditním indexem GSCI na vzestup v objemu 7 % fondu, kterou chceme dále navyšovat při současné korekci cen energií i komodit.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.